header-image

För och nackdelar med exklusiva försäljningskontrakt 22 september 2017

När det är dags att sälja huset, och du står inför valet av mäklare, ställs man lika ofta inför valet om det ska vara ett allmänt eller det delade exklusiva. Det kan vara mycket svårt att inse skillnaderna på dessa kontrakt, och det är viktiga faktorer som kan göra stor skillnad i slutänden. Här ska vi försöka belysa skillnaderna, och vilka fördelar de olika typerna erbjuder.

Det exklusiva kontraktet innebär kort och gott att en ensam fastighetsmäklare får ensamrätt att ha uppdraget att sälja din fastighet. Det exklusiva avtalet gäller under en förutbestämd period, vanligtvis mellan sex och tolv månader. Under den tiden får du inte använda någon annan mäklare eller firma för att sälja ditt hus, de har med andra ord den exklusiva rätten. Spanjorerna brukar kalla detta för att slänga allt kött på grillen.

Vid en snabb bedömning kan denna exklusiva rätt för en ensam mäklare att sälja ditt hus, verka ofördelaktig och riskabel. Ofta tänker man att det är bättre ju mer huset exponeras för potentiella köpare, men ganska ofta fungerar det precis tvärtom. Genom att mäklarfirman vet att det bara är upp till dem att sälja, kommer de att lägga mer krut på allt från annonsering och beskrivning, till engagemang vid visning. Det som annars kan göra att mäklaren har ett begränsat engagemang, är att de kanske riskerar att offra såväl dyra ansträngningar som annonsering, och sedan kanske någon av konkurrenterna får affären.

Läs mer: Trendiga områden i Palma för fastighetsköp

Det har också visat sig vid ett flertal tillfällen att vid annonsering av objekt utan exklusivt kontrakt, väljer mäklarna att dölja vissa egenskaper eller fördelar med bostaden. Då har de trumfkort att ta fram vid visningen, men samtidigt framstår inte ditt objekt lika fantastiskt i marknadsföringen. När en mäklarfirma har den exklusiva rätten till ett objekt, är erfarenheten att de lägger betydligt större krut på marknadsföring. Allt från professionella videor och bilder till presentationer som lyfter ditt objekt till oanade höjder.

Med ett exklusivt kontrakt sparar du också in en hel del på ditt personliga engagemang. Det finns ju bara en part att föra diskussion med, och en försäljning av bostad kan vara en tillräckligt omständlig och tidskrävande process ändå, därför sparar detta mycket tid och energi för dig som säljare. Beslutsprocessen blir enklare och kortare, och framför allt minskar pappersarbetet, det finns ju bara ett kontrakt som behöver administreras.

Det finns dock även en annan variant på försäljningskontrakt, och hur konstigt det än kan låta är det något som heter det delade exklusiva kontraktet. Det är dock inte lika märkligt som det låter, utan tvärtom kan det ha en rad fördelar. Detta kontrakt bygger på ett samarbete och en enighet mellan flera mäklare.

Det innebär i praktiken att du vänder dig till en mäklare med ditt uppdrag, men att de sedan samarbetar med andra mäklare. Mäklarna kommer sedan överens om att hålla samma pris, och de delar sedan på arvodet, oavsett vem som säljer huset.

Nu har du klart för dig hur olika kontrakt fungerar, och om du fortfarande känner minsta osäkerhet så prata med mäklaren.

//Dani på Balearic Properties

Kategorier:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *